Ouderen Vereniging Zijpe.nl

Nieuwsbrief maart 2024

Beste mensen,

Paasworkshop.

Er is geen ruimte meer. De paasworkshops zitten vol.

Vooraankondiging Ledenvergadering.

Maandag 22 april houden wij de jaarlijkse ledenvergadering om 14.00 uur.
Deze wordt gehouden in de kantine van de V.V Oude Sluis.
Na de vergadering volgt er een optreden van TOF The Old Friends. Meer info in de volgende nieuwsbrief.

Café Doodgewoon.

Café Doodgewoon is weer terug in Schagen! En opent op 26 maart 2024 haar deuren. Wees van harte welkom!
Thema: Waardig sterven, hoe doe je dat? Locatie: Wijkgebouw De Groene Schakel Iepenlaan 56, 1741 TG Schagen.
Wanneer: Dinsdag 26 maart 2024. Tijd: 19:30 uur: Inloop 20:00 uur: Start lezing 21.00 uur: Gelegenheid tot napraten.
Café Doodgewoon is een bijeenkomst voor een ieder die te maken heeft met palliatieve zorg of hierin geïnteresseerd is en voor vrijwilligers en professionals.
Zij kunnen elkaar hier op een laagdrempelige manier ontmoeten en hun kennis en ervaringen delen.
Thema ‘waardig sterven’ Het moment waarop we de diagnose van een ongeneeslijke ziekte ontvangen, markeert vaak het begin van een bijzondere reis richting het levenseinde.
In deze reis staat de zoektocht naar een waardige dood centraal - een concept dat diepgeworteld is in onze culturele en persoonlijke overtuigingen.
Maar wat betekent het om waardig te sterven? Hoe kunnen we dit bereiken, en wie kunnen ons begeleiden op deze emotionele en spirituele reis?
Waardig sterven is in de eerste plaats een zeer persoonlijke ervaring. Het draait om het streven naar een einde van het leven dat overeenkomt met onze eigen waarden, wensen en verwachtingen.
Deze avond zullen we ingaan op bovenstaande vraagstukken middels een lezing van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).
Gastspreker, De heer Wiek Heldens van de NVVE.

Meer 75-plussers hebben een rijbewijs in Schagen.

Het aantal 75-plussers met een rijbewijs ligt in Schagen hoger dan gemiddeld in Nederland. Het zijn er alles bij elkaar 4217, blijkt uit cijfers van de RDW die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd.
Dat is 73 procent van alle mensen in die leeftijdsgroep, tegen een landelijk gemiddelde van 64 procent.
Als die ouderen hun rijbewijs willen verlengen, dan moeten ze een gezondheidsverklaring invullen en een medische keuring ondergaan, en afhankelijk daarvan soms ook nog een rijvaardigheidstest.
In totaal hebben 33.767 inwoners van Schagen een rijbewijs, oftewel 85 procent van iedereen die er oud genoeg voor is.
Landelijk ligt het percentage 17-plussers met een rijbewijs met 79 procent lager dan in deze gemeente. Kijk je alleen naar Noord-Holland, dan ligt datzelfde percentage ook lager dan in Schagen: op 74 procent.
Het percentage rijbewijshouders in Schagen is afgelopen jaar ook licht gestegen, blijkt uit de CBS-cijfers. In vergelijking met vijf jaar geleden is het aantal mensen met een rijbewijs ook toegenomen.

Meedoenregeling 65+'ers voor gratis zwemmen en sporten.

Heeft u een laag inkomen (AOW en een klein pensioentje) dan kunt u in aanmerking komen voor de Meedoenregeling van de gemeente Schagen.
U hoeft dan niet te betalen als u wilt zwemmen of meedoen aan een sport of aan line dancing of gymnastiek. Schroom niet en bel voor informatie Wonen Plus Welzijn.
U kunt daar ook een aanvraag doen via de Vrijwillig Onafhankelijke Adviseurs (VOA’s). Zij zijn bereikbaar via (0224) 273 140 of per mail via info@wonenpluswelzijn.nl

Maaltijden SAMEN meenemen.

Wie geen zin heeft in koken en toch gezond wil eten kan terecht bij Magnushof waar maaltijden klaar staan om mee te nemen.
De prijs is zeer schappelijk. U kunt de maaltijd eenvoudig verwarmen in de magnetron. U kunt kiezen uit verschillende menu’s.

Informatie Digitale Overheid.

Hebt u hulp nodig bij het afwikkelen van digitale overheidszaken? Dan kunt u terecht in de bibliotheek in Schagen. U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.
In Schagen kan men terecht op donderdag van 13.30 uur tot 15.30 uur.

Kaarten maken 17 april.

Bij voldoende belangstelling gaan we op 17 april om 14.00 uur kaarten maken in de kantine van V.V. Oude sluis. Melchiorstraat 2.
Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden via de contactdames of via de mail van de OVZ.

Contactdames
Petten, Lief en Leed Betty Hes 0226-320307